İnsan, yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Çocuğun ilk altı yılı, onun gelişiminin temel taşlarını oluşturması nedeniyle büyük önem taşır. Araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların yetişkinlikte, kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya koyar.

3-6 Yaş Gelişim Özellikleri

2,5 yaş dönemi, gelişimin kritik dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde çocuk dengesiz, olumsuz ve kararsızdır. İstekleri kısıtlandığında öfkelenir, çevresinden yardım istemez, kendi başına başarmayı amaçlar. Bu dönem her çocukta görülebilen doğal bir geçiş evresidir. Anne-babanın kuracağı iletişim tarzı, çocuğun gelecekteki davranışlarını etkiler. Bu olumsuzluk evresinde çocuk, başkalarıyla paylaşma konusunda zorlanır ve rekabet duygusu yaşar. Hem bağımsız olmaya, hem de yetişkin onayına ihtiyaç duyar. Bu dönemde; çocuğun olumsuz davranışını görmezden gelmek, kısa bir süre ilgisiz kalmak, tartışmaya girmemek, sürtüşmemek, bir başka etkinliğe yöneltmek ve anne-baba olarak başka bir şeyle meşgul olmak, olumsuz davranış bittiğinde ilgilenmek doğru bir yaklaşımdır.

3 yaşındaki çocuk, çevresinde kendisinden bağımsız bir dünyanın varlığını kabul eder. Bu dönemde çocuk kendine özel ayrı bir benlik ve cinsiyet duygusu geliştirmeye başlar. Hareket koordinasyonları artmış, el becerileri oldukça gelişmiştir. Kalem kullanmaya, çizgiler çizmeye başlar. Dış dünyaya ilişkin sorular sorar ve çok meraklıdır. Sosyal anlamda çok gelişmiştir. Bu dönemde yetişkinlerden çok yaşıtlarıyla bir arada olmak ister. Benmerkezcilik daha azalmış olduğu için grup oyunlarında daha az sorunlar yaşar.

4 yaş döneminde çocuk isteklerinin anında yerine getirilmemesini anlayışla karşılamayı öğrenmeye başlar. Sorgu çağı, 4 yaşında en yüksek düzeye ulaşır. Zihinsel gelişimi için çocukların sorularına uygun ve doğru yanıtlar bulması, öğrenme isteğinin kırılmaması açısından önem taşır. Bu nedenle, çocuğun tüm sorularını sabırla yanıtlamak gerekir. Çocuklar bu dönemde çok hareketlenirler ve tehlikelere maruz kalma olasılıkları artar. Kazaların en fazla yaşandığı dönem olduğundan, anne ve babaların çok dikkatli olmaları gerekir.

5 yaş çocuğu daha bilgili ve olgun görünümdedir. Çevresine karşı dostça bir yaklaşım içerisindedir. Bu dönemde çocuklar; çabuk karar verir, hızlı hareket eder, yazı yazar, küçük kas becerileri gerektiren işleri yapmaya başlar. Yetişkine daha az ihtiyaç duyarlar. Yine bu dönemde, kişisel ve sosyal ilişkileri gelişmiştir.

Anne-baba çocuğun gelişimini destekleyebilmek amacıyla çocuğa, yaşına uygun sorumluluklar vermelidir. Bu nedenle; çocuğun giyinme, temizlik vb. gibi kendi öz bakımını yapma konusunda bağımsızlaştırılması sağlanmalı, odasını toplaması, eşyalarını yerleştirmesi, yemeğin hazırlanması ve toplanmasına yardımcı olması gibi bazı görevleri olmalıdır. Bu durum, çocuğun kendine güvenmesi, kendisini değerli ve önemli hissetmesi açısından oldukça önemlidir.