Gezici Laboratuvar

1 Ekim günü öğrencilerimizle birlikte öncelikle sıcak hava balonlarının kalkış sahasına ulaştık. Fizik öğretmenlerimiz burada sıcak hava balonlarının çalışma prensiplerini, açık hava basıncını, genleşmeyi ve dolayısıyla neden sabahın bu kadar erken bir saatinde orada olmamız gerektiğini anlattılar. Öğrencilerle birlikte öğrendiğimiz bu prensipleri dilek balonları ile deneyimledik. Daha sonra Pamukkale'ye geçtik burada yukarı tırmanmadan önce Kimya öğretmenimiz bizlere kimyasal tepkimeleri ve çözünme olayını anlattı. Pamukkale'ye tırmanırken suda çözünmüş malzemenin çökelerek nasıl şekiller oluşturduğunu bu sefer Coğrafya açısından dinleme fırsatı bulduk. Hierapolis'e ulaştığımızda Pamukkale ve çevresinin tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kalıntıları ile karşılaştık. Burada Tarih öğretmenlerimizin rehberliğinde hep birlikte binlerce yıllık caddelerde yürüdük, tiyatroların ve kiliselerin ihtişamını yaşadık. Sonraki durağımız ise Laodikya'ydı. Burada Denizli'nin eski merkezini görmüş olduk. Yunan, İyon ve Frig kalıntılarının arasında tanıdık bir oyunun, Mangala'nın kayalara kazılı olduğunu fark ettik. Binlerce yıl önce belli ki Türk tüccarlar veya gezginler bu kaldırımlarda oturmuş, sohbet etmiş ve mangala oynamışlardı.